panelarrow

Gerun kah berbekam?

| 0 comments

================
Gerun kah berbekam?
================

Penggunaan alatan bekam moden dan steril sekarang oleh para jurubekam sebenarnya adalah sebahagian proses manaik taraf perubatan tradisi kepada perubatan kotemporari. Bekam hari ini sudah dianggap rawatan yang sudah berubah cara dan kaedah yang di guna pakai.

Penggunaan pen lancet dan jarum lancet pakai buang adalah antara prosedure wajib dalam rawatan bekam hari ini. Majoriti perawat bekam menggunakan kaedah bekam moden pen lancet.

Kenapa menggunakan lancet? Lancet adalah pen yang berfungsi “auto lunching” @ automatik ketika di petik kepala pen. Jarum yang ada di dalam akan menusuk pada kulit manusia mengikut kadar size yang telah di tetapkan di hujung pen. Keadaan sebegini sebenarnya meminimal rawatan bekam kepada terdedah risiko kecederaan kulit yang teruk dan pendarahan yang berterusan.

Sedikit luka tusukan dari pen ini nemadai untuk pengeluaran darah bekam dari tubuh dan ianya berlaku rawatan dan penyembuhan, InsyaAllah.

Pastinya, rawatan bekam ianya selamat dan tidak menyakitkan. Apatahlagi di katakan gerun untuk berbekam.

Catatan
Ust Sabri Yamin

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.facebook.com/puskadu/videos/2058128054402849/” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

https://www.facebook.com/puskadu/videos/2058128054402849/

Leave a Reply

Required fields are marked *.